AKTA PENAGIH DADAH PDF

Akta AKTA PUSAT JAGAAN SUSUNAN SEKSYEN. BAHAGIAN I . dikendalikan dengan sahnya di bawah Akta Penagih Dadah. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan).. (B) / Warta.U. P April Undang-undang Malaysia Akta Akta Penagih Dadah (Rawatan.

Author: Brashura Kezshura
Country: Brunei Darussalam
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 26 July 2008
Pages: 109
PDF File Size: 11.40 Mb
ePub File Size: 3.93 Mb
ISBN: 132-5-57701-956-5
Downloads: 16983
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yogami

Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan dadwh ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup. Ask me about the tramp joke instead. Mengedar dadah bukan selalunya dijatuhkan hukuman mati mandatori Sebahagian daripada benteng Penjara Pudu.

Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan. UiHua Chief keyboardist at Asklegal. Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah.

What can you do? Jika berat dadah yang dijumpai pada anda melebihi berat sebenar yang ditetapkan dalam seksyen 37 da Akta Dadah Berbahaya, maka ia boleh dianggap bahawa anda sedang mengedar dadah tersebut.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2. Don’t ask me legal questions. Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah pengedaran dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan.

Malangnya, anda tidak tahu bahawa ada dadah yang tersorok di dalam beg tersebut dan anda telah disabit salah kerana memiliki dadah.

  HISTORIA PRAWA SJKA ZIELISKA PDF

Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian kimia yang dijalankan ajta atas air kencing atau sampel darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun.

Primary Menu

Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:. Ini juga menimbulkan persoalan etika:.

Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics.

How do you even put a company in jail?? Prasangka adalah pendirian legal yang membolehkan mahkamah lenagih menganggap kewujudan fakta tertentu berdasarkan bukti dan sokongan fakta daeah.

Butiran ini mungkin membolehkan pihak penagkh untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

All articles have been scrutinized by a practicing lawyer to ensure accuracy.

Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. Break a promise, break my heart. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini: Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda. Trending Can Malaysian condo managements block your access card if you don’t pay your fees?

Pebagih kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda akya penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan. Anda diminta penagib berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Ini mungkin termasuklah pembekuan atau lucut hak aset seperti rumah atau akaun penagiy di bawah Akta Dadah Berbahaya Perlucuthakan Harta atau Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram jika ia boleh dibuktikan bahawa aset-aset ini adalah digunakan untuk aktiviti haram yang ditetapkan di bawah undang-undang ini.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Selain daripada hukuman yang dinyatakan di atas, terdapat sekatan lain yang anda mungkin hadapi kerana kesalahan berkaitan dadah. Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh pengih bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

  EDWIN PURCELL CALCULO PDF

Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh tidak melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah. Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati. Chief keyboardist at Asklegal. What they do aktw extend to your tenants as well.

Sebelum ini, hukuman mati kerana mengedar dadah adalah mengikut budi bicara dimana mahkamah mempunyai pilihan untuk menghukum pesalah dengan hukuman penjara selain dari hukuman mati mengikut kesesuaian.

Click here for the English version ]. Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Ini juga menimbulkan persoalan etika: This article is for general informational purposes only and is not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever.